Subscribe

RSS Feed (xml)


design by

zen-design!

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ο Κ. Παπαδόπουλος στην Αυγή.

Κ. Παπαδόπουλος: Σημασία δεν έχει ποιος μπορεί να διοικήσει αλλά ποιος μπορεί να αλλάξει την πόλη



Την κίνηση πολιτών "Κόντρα στο Ρεύμα" στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Νίκαιας - Ρέντη. Μια παράταξη που δημιουργήθηκε από τους πολίτες εδώ και τρία χρόνια, δίνοντας το "παρών" σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη στην περιοχή. Από τα προβλήματα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου, τις δομές αλληλεγγύης μέχρι τον αγώνα ενάντια στη δράση των νεοναζί στις γειτονιές. Ο επικεφαλής του "Κόντρα στο Ρεύμα" και υποψήφιος δήμαρχος, Κώστας Παπαδόπουλος, μιλάει στην "Α" για τον ρόλο της Αριστεράς στην τοπική αυτοδιοίκηση, το φαινόμενο του φασισμού και τη σημασία της αλληλεγγύης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

Κώστας Παπαδόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Νίκαιας



* Στη Νίκαια και στο Ρέντη η ανεργία και η φτώχεια αυξάνονται. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση;
Η τοπική αυτοδιοίκηση στη συγκυρία της κρίσης μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής με δράσεις και διεκδικήσεις για την αποφυγή της διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Διότι η τοπική αυτοδιοίκηση σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής, έχοντας ολόκληρο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς και τους άνεργους.
Όλοι εμείς που αποτελούμε την Κίνηση Πολιτών Νίκαιας Ρέντη «κόντρα στο ρεύμα» διαλέγουμε τον μοναδικό ελπιδοφόρο δρόμο της αντίστασης. Διαλέγουμε τον δρόμο της ανατροπής των μνημονίων και του εφιαλτικού μέλλοντος που μας ετοιμάζουν, κάτι που κάνουμε από το 2010 . Παλεύουμε να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό στη χώρα και στις τοπικές κοινωνίες. Η κίνηση "Κόντρα στο Ρεύμα" άλλαξε τα δεδομένα για το τι σημαίνει δημοτική παράταξη. Τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο βήμα, η ώρα να αλλάξουμε τα δεδομένα για το τι μπορεί να σημαίνει ο δήμος για τους πολίτες.
Κάθε φορά η εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να αποσυνδέσει τις δημοτικές εκλογές από το λεγόμενο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και τις κεντρικές πολιτικές επιλογές, κυρίως για να κρυφτούν πίσω από αυτό το σκηνικό όλοι όσοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, όλοι όσοι εξυπηρέτησαν με κάθε τρόπο αυτές τις πολιτικές ακόμη και αυτοί που έκαναν ότι δεν άκουγαν ή δεν έβλεπαν. Σε αυτή την πολιτική πρέπει να απαντήσουμε. Και εδώ, η απάντηση δεν έχει αποδέκτη μόνο τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά και τους βαστάζους της. Όσους δηλαδή διευκόλυναν να περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές. Σημασία, λοιπόν, για εμάς, δεν έχει ποιος μπορεί να διοικήσει την πόλη. Σημασία έχει ποιος μπορεί να την αλλάξει.

* Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής επιχειρούν να μετατρέψουν σε "κάστρο" τις άλλοτε Κόκκινες γειτονιές του μεγάλου αντιφασιστικού αγώνα. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μάλιστα, αποκαλύφθηκε πως η Νίκαια λειτουργούσε ως ορμητήριο των ταγμάτων εφόδου. Γιατί οι πολίτες της Νίκαιας στήριξαν τους νεοναζί; Μπορεί η Αριστερά στον δήμο να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη του φασισμού;
Οι κάτοικοι στις γειτονιές της Νίκαιας και του Ρέντη βιώνουν στο πετσί τους την πιο σκληρή και άγρια επίθεση από τα αποτελέσματα των αλλεπάλληλων μνημονίων. Η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, τα κλειστά μαγαζιά, οι πτωχευμένοι έμποροι και βιοτέχνες είναι εμφανή σε κάθε γειτονιά, εδώ στην περιοχή μας. Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων αυτών να αναζητά "λύσεις" μέσα από την Χ.Α. Ευτυχώς το φαινόμενο αυτό δεν πήρε , παρά τα όσα γράφτηκαν, μεγάλη έκταση.
Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των ρατσιστικών φασιστικών κρουσμάτων στη Νίκαια βάλαμε θέμα για τη συγκρότηση ενός καλά οργανωμένου μετώπου απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Η Αριστερά καθώς και μια δημοτική αρχή που θέλει να αντιμετωπίσει τον φασισμό μπορεί να γίνει ασπίδα προστασίας για τη Δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων.

* Η υποβάθμιση των νοσοκομείων , συμπεριλαμβανομένου και του Γ.Κ. Νίκαιας, έχουν οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας στον αποκλεισμό τους από την περίθαλψη. Από αυτό έχει προκύψει και η ανάγκη λειτουργίας και ενίσχυσης των κοινωνικών ιατρείων αλλά και γενικά των δομών αλληλεγγύης. Πώς αντιμετώπισε η σημερινή διοίκηση του δήμου αυτές τις δομές; Μπορεί ο δήμος να απλώσει δίχτυ προστασίας για όλους ανεξαιρέτως τους δημότες;
Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι η άμεση ενίσχυση των κοινωνικών δομών του δήμου ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην νιώσει μόνος του στην κρίση. Δεν μας ταιριάζουν οι επικοινωνιακές εκδηλώσεις αλληλεγγύης, δεν μας ταιριάζει να κρύβουμε κάτω από το χαλάκι για να μην χαλάνε την αισθητική μας τους συμπολίτες μας, τα θύματα της κρίσης, τη νεολαία που χάνεται στα ναρκωτικά. Θέλουμε μία δημοτική αρχή "ασπίδα" για όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, όσους κινδυνεύουν με διακοπή ηλεκτροδότησης, όσους χάνουν την πρόσβασή στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Θέλουμε μία δημοτική αρχή που να μην βλέπει τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης ανταγωνιστικά, αλλά να τις ενισχύει σεβόμενη την αυτονομία τους. Με το πρόγραμμά μας για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, τα δημοτικά ιατρεία και τις κτηριακές εγκαταστάσεις των σχολείων θα δώσουμε ανακούφιση σε όσους την έχουν ανάγκη. Και αυτό όχι γιατί είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά επειδή έχουμε την πολιτική βούληση και προτάσσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!
Δυστυχώς η δημοτική αρχή Ιωακειμίδη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Με επικοινωνιακού τύπου κοινωνική πολιτική, συναυλίες που κόστισαν πάνω από 10.000 ευρώ για να "μαζέψει τρόφιμα", αρνήθηκε να δώσει χώρο στην "Αλληλεγγύη για όλους στη Νίκαια" . Δεν απάντησε ποτέ στις προτάσεις μας για τις κοινωνικές δομές και τη διάθεση χώρων του δήμου για δράσεις αλληλεγγύης, με διάφορα προσχήματα. Την ίδια στιγμή παρέδωσε όλες τις δομές αλληλεγγύης του δήμου σε ΜΚΟ δημοτικού συμβούλου της Νίκαιας μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ κόστους πάνω από 1 εκ. ευρώ, γεγονός που είναι αυτή την στιγμή υπό διερεύνηση.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα...

Διαβαστηκαν περισσοτερο

Σελίδες

Ετικέτες

Το δίκαιο, πάντα προϋποθέτει κανόνες εφαρμογής. Αλλά ο πρώτος, (από όλους τους κανόνες), είναι πως δεν επιτρέπεται κανείς να τους αλλάζει, κάθε φορά, σύμφωνα με τα μέτρα του...
(κλικ) Καραμούζα ΑΣΕΠ για τον Δήμο Κορυδαλλού

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ