Subscribe

RSS Feed (xml)


design by

zen-design!

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Πολλά γκάλοπ στη Νίκαια για το χρίσμα...



ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ…..ΧΡΙΣΜΑΤΑ
(του Πρόδρομου Ζαχαρόπουλου)
Μπορεί να μας χωρίζουν περίπου 4 μήνες από τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές ,αλλά έχουμε μπει για τα καλά στις προεκλογικές προετοιμασίες κυρίως σε ότι αφορά την κατάθεση υποψηφιοτήτων εκ μέρους των ενδιαφερομένων .
Η αξιολόγηση και η τελική επιλογή είναι ομολογουμένως μια επίπονη και ψυχοφθόρος διαδικασία στην οποία πρέπει να μπουν οι κομματικοί φορείς προκειμένου να υποδείξουν εκείνους που θα μπορέσουν καλλίτερα και αποτελεσματικότερα να παρουσιάσουν τις αυτοδιοικητικές θέσεις κάθε κόμματος και παράλληλα να καταθέσουν ένα αξιόπιστο και φερέγγυο δημοτικό πρόγραμμα που θα βάλλει σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου τους επιμέρους Δήμους .
Πολύ συζήτηση όμως γίνεται για το αν τα κόμματα θα πρέπει να δίνουν χρίσματα για τις δημοτικές εκλογές ,η θα πρέπει να αφήνουν τις «τοπικές κοινωνίες» ,όπως λέγεται, να επιλέγουν τους υποψηφίους τους .
Κατ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα κόμματα είναι συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας μας και δεν μπορεί να τα θεωρούμε ικανά για να κυβερνούν τη χώρα ,με ότι αυτό συνεπάγεται, και όταν πρόκειται για εκλογές τοπικού χαρακτήρα να υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να παίρνουν θέση .
Αποτελεί μέγιστη υποκρισία να θεωρούμε ότι ένα κόμμα μπορεί να διαχειρίζεται μείζονα προβλήματα που σχετίζονται με την ίδια μας τη ζωή και τις προοπτικές της ,αλλά είναι ανίκανο να εκφράζει άποψη για τοπικά και αυτοδιοικητικά θέματα .
Άλλωστε τα κόμματα σε μια πραγματική Δημοκρατία κρίνονται από όλες τις επιλογές τους και επιβραβεύονται η όχι ανάλογα με αυτές .
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές σίγουρα έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τις Βουλευτικές εκλογές ,και είναι σίγουρο ότι σε αυτές τις εκλογές ο πολίτης ψηφίζει πιο χαλαρά από άποψη κομματικής δέσμευσης ,όμως ένα κόμμα δεν πρέπει να «κρύβεται» πίσω από αυτήν την ιδιαιτερότητα και να μη τολμά να πάρει θέση επί των προσώπων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών σε αυτές τις εκλογές οι οποίες κρίνουν την καθημερινότητα και τις άμεσες ανάγκες του πολίτη ιδιαίτερα τώρα που το αυτοδιοικητικό σκηνικό διαφοροποιείται τα μέγιστα λόγω της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας .
Τα κόμματα μπορεί να τα χαρακτηρίζουμε ικανά η όχι, αποτελεσματικά η μη ,ανταποκρινόμενα στις σύγχρονες απαιτήσεις η όχι και να τα κρίνουμε θετικά η αρνητικά . Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο τους στην λειτουργία της Δημοκρατίας όπως αυτή εκφράζεται σε όλες τις πολιτικές διεργασίες, και μια τέτοια πολιτική διεργασία είναι οι Αυτοδιοικητικές εκλογές .
Πρέπει λοιπόν να τολμούν να παίρνουν θέση επί προσώπων και πολιτικών και να κρίνονται θετικά η αρνητικά για τις επιλογές τους .
Τα χρίσματα είναι αναφαίρετο δικαίωμα των κομμάτων διότι πάντα μέσα από αυτά κρίνονταν στις τοπικές εκλογές και πάντα μέσα από αυτά επικυρώνονταν η όχι οι επιλογές τους ,αρκεί αυτές οι επιλογές να κινούνται ,στο μέτρο του δυνατού, μέσα σε πλαίσια αξιοκρατίας και όχι μέσα σε πλαίσια συναλλαγής και κομματικών συσχετισμών η επιβράβευσης προσωπικών στρατηγικών και μωροφιλοδοξιών.
Η αντίθετη άποψη δεν επισφραγίζει τον ρόλο του κόμματος ως καθοδηγητή της κοινωνίας και απεμπολεί βασικά χαρακτηριστικά του ως συστατικό και απαραίτητο στοιχείο μιας κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.


Ευχαριστούμε τον κ. Ζαχαρόπουλο για το άρθρο του και του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Προς αποφυγή "συγχύσεων"
Η Δεκαεξάχρονη Πόλη από την ιδρυτική διακήρυξη (25 Ιουλίου 2008) έχει διατυπώσει διαφορετική προσέγγιση. Είναι γνωστό ότι το neagenia συμφωνεί με τη θέση αυτή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα...

Διαβαστηκαν περισσοτερο

Σελίδες

Ετικέτες

Το δίκαιο, πάντα προϋποθέτει κανόνες εφαρμογής. Αλλά ο πρώτος, (από όλους τους κανόνες), είναι πως δεν επιτρέπεται κανείς να τους αλλάζει, κάθε φορά, σύμφωνα με τα μέτρα του...
(κλικ) Καραμούζα ΑΣΕΠ για τον Δήμο Κορυδαλλού

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ