Subscribe

RSS Feed (xml)


design by

zen-design!

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Του Πρόδρομου Ζαχαρόπουλου (Καλλικράτης)

Σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο αρχιτέκτονας του τελειότερου μνημείου του αρχαίου κόσμου ότι το όνομά του θα συνδεόταν μετά από 2500 χρόνια με την νέα αρχιτεκτονική του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους .
Το θέμα είναι αν αυτή η νέα αρχιτεκτονική του Ελληνικού Κράτους θα έχει την διάρκεια ,και την αντοχή στο χρόνο που είχε το αξεπέραστο δημιούργημά του .
Ο νέος νόμος που αφορά την νέα δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια πολιτική πράξη από την οποία θα εξαρτηθεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη όχι μόνο του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και του συνολικού τρόπου λειτουργίας του Κράτους .
Το νέο εγχείρημα το οποίο απετέλεσε μια από τις σημαντικότερες προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ δίνει μια νέα εικόνα και λειτουργία ενός από τους σημαντικότερους θεσμούς που είναι η Τ.Α και περιλαμβάνει πολιτικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά .
Κατ αρχήν πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων να έχει περισσότερους Δήμους και κοινότητες από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες μεγαλύτερες σε πληθυσμό και έκταση ,και επίσης δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει ένας βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας, όπως έλεγε ο Α. Παπανδρέου, να είναι ο πιο διεφθαρμένος τομέας της δημόσιας διοίκησης . Πρέπει επί τέλους να διαμορφωθούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε ο θεσμός της Τ.Α να ανασάνει ,να εκσυγχρονιστεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα προς όφελος του πολίτη ,διότι αυτό είναι το βασικό ζητούμενο .
Έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετό καιρό ένα πλαίσιο διαβούλευσης για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου όπου δυστυχώς εκείνο το οποίο απορροφά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι τα όρια των νέων δήμων. Έχει και αυτό φυσικά την σημασία του αλλά εκείνο το οποίο θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα είναι ο τρόπος θωράκισης του νέου θεσμού και οι ουσιαστικές αρμοδιότητες που πρέπει να αποκτήσει ώστε να γίνει διοικητικά αυτοτελής και οικονομικά αυτοδύναμος .
Η Τ.Α. με την νέα δομή δεν θα πρέπει να είναι ζήτουλας προς το κεντρικό Κράτος αλλά να υπάρξει θεσμοθετημένη μεταφορά πόρων που θα αποδίδονται χωρίς προβλήματα σαν αυτά που καταγγέλλονται σε όλα τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ .
Θα πρέπει να υπάρξουν θεσμοθετημένοι μηχανισμοί για την πάταξη
της διαφθοράς ,και να αποκτήσει ένα πλαίσιο αρμοδιοτήτων που θα καταστήσει τον θεσμό λειτουργικό και αποτελεσματικό .

Τα όρια των νέων Δήμων θα πρέπει να χαραχτούν αφού ληφθούν πολύ σοβαρά υπ όψιν κοινωνικοί ιστορικοί πολιτισμικοί και οικονομικοί παράγοντες που αφορούν τους υπάρχοντες Δήμους ώστε να μη προκύψουν προβλήματα λειτουργίας και βιωσιμότητας του νέου εγχειρήματος .

Τέλος θα πρέπει ο νέος θεσμός να λειτουργήσει σαν ισχυρός βραχίονας της αναπτυξιακής προσπάθειας που πρέπει να αρχίσει να αναπτύσσεται ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή πολιτικών που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα .

Κόμματα, αυτοδιοικητικοί παράγοντες αλλά και το σύνολο της κοινωνίας θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε να επιτύχει ο νέος θεσμός προκειμένου το όνομα του μεγάλου Έλληνα που φέρει στον τίτλο του να συνδεθεί με μια επιτυχία της σύγχρονης Ελλάδας .

Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
και
ΜΕΛΟΣ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑ



(Υπενθυμίζουμε ότι οποιοσδήποτε επιθυμεί να εκφράσει απόψεις γιά θέματα που βρίσκονται στο ενδιαφερον της δράσης του ιστολογίου μας, μπορεί να το κάνει. Και θα αναρτώνται όλα ανεξαιρέτως, τα ενυπόγραφα άρθρα. Εννοείται φυσικά πάντοτε το δικαίωμα μας να σχολιάσουμε).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα...

Διαβαστηκαν περισσοτερο

Σελίδες

Ετικέτες

Το δίκαιο, πάντα προϋποθέτει κανόνες εφαρμογής. Αλλά ο πρώτος, (από όλους τους κανόνες), είναι πως δεν επιτρέπεται κανείς να τους αλλάζει, κάθε φορά, σύμφωνα με τα μέτρα του...
(κλικ) Καραμούζα ΑΣΕΠ για τον Δήμο Κορυδαλλού

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ