Subscribe

RSS Feed (xml)


design by

zen-design!

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ο Καλλικράτης του Πειραιά…

(Αναδημοσίευση)
Το σχέδιο «Καλλικράτης» για την περαιτέρω μείωση των δήμων με συνενώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, αγγίζει και τον ευρύτερο Πειραιά, όπου αναμένονται αλλαγές, ιδιαίτερα στη Β΄ Πειραιά και τον Σαρωνικό.
Ως προς το δήμο Πειραιά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια αλλαγή, αν και θα έπρεπε ίσως να υπάρχει με την προσάρτηση των γειτονικών δήμων Ρέντη και Δραπετσώνας.
Παραπέρα όμως υπάρχει ήδη πρόταση ή και προτάσεις αλλαγών που αλλάζουν το χάρτη και τις υφιστάμενες ισορροπίες δεκαετιών. Ποιες είναι σήμερα οι πιθανές αλλαγές;
Η πρώτη αφορά το παραλιακό μέτωπο και εκεί δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι η Δραπετσώνα πηγαίνει τουλάχιστον με το Κερατσίνι.
Μια δεύτερη σκέψη είναι να μεγαλώσει αυτός ο δήμος με κέντρο το Κερατσίνι και προς τις δύο πλευρές με την συμμετοχή και του όμορου Περάματος.
Εάν αυτό δεν περπατήσει, συζητείται ένας νέος μεγάλος δήμος με Πέραμα, Σαλαμίνα, Αμπελάκια, ενδεχόμενο αρκετά πιθανό -το σίγουρο είναι ότι οι δύο δήμοι της Σαλαμίνας χωρίς αμφιβολία ενώνονται.
Ζήτημα είναι το τι θα γίνει με το δήμο Νίκαιας και στο τραπέζι έχει πέσει η σκέψη ενοποίησης με τον όμορο Ρέντη.
Δεν αποκλείεται εάν δημιουργηθεί μεγάλος παραλιακός δήμος, στο σχέδιο να προστεθεί και ο Κορυδαλλός, ή να πάμε τελικά σε δήμο Νίκαιας – Κορυδαλλού, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Κάθε νησί…
Το κάθε νησί και δήμος ισχύει και για το Σαρωνικό, με κάποιες μικρές ιδιαιτερότητες που θα καθορίσουν την τελική απόφαση μετά το διάλογο που θα γίνει.
Σίγουρα παραμένουν ξεχωριστοί δήμοι Ύδρα, Σπέτσες.
Από ’κει και πέρα υπάρχει θέμα συνένωσης της Αίγινας με το Αγκίστρι, αν και θεωρείται πιθανό να μην συμβεί αυτό τελικά.
Στα Κύθηρα φυσιολογικά θα κολλήσουν τα μικρά Αντικύθηρα.
Η μεγάλη συνένωση που πιθανότατα θα προκύψει και έχει ενδιαφέρον είναι στην Ποροτροιζηνία, όπου σήμερα υπάρχουν οι δήμοι Πόρου, Τροιζήνας και Μεθάνων σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους -ουσιαστικά είναι ένα πλέγμα.
Εδώ θεωρείται λογική η τριπλή ένωση και μάλλον δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμιά τοπικιστική ένσταση, απλώς για να υπάρχουν πολλές καρέκλες.

Ανατροπές…
Οι εξελίξεις αυτές είναι σημαντικές και αλλάζουν το υπάρχον κλίμα και τις υφιστάμενες ισορροπίες και συμμαχίες, ακόμα και μεταξύ βουλευτών, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύντομα θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος με κατεύθυνση τις μονοεδρικές περιφέρειες, που πιθανότατα θα ταυτίζονται κατά κάποιο τρόπο -ειδικά στο χερσαίο Πειραιά με τους νέους δήμους.
Υπό νέο πρίσμα θα πρέπει τώρα να δει κανείς και τα πρόσωπα που ακούγονταν μέχρι τώρα ως υποψήφιοι δήμαρχοι, αφού στο νέο σκηνικό αρκετοί από αυτούς δεν έχουν την εμβέλεια να παίξουν πρώτο ρόλο, ούτε την εκλογιμότητα, ειδικά σε δήμους όπως το Κερατσίνι και η Νίκαια, ενώ μεγάλη μάχη αναμένεται στην Τροιζηνία με επικρατέστερο πάντως τον νυν δήμαρχο Γιάννη Σαμπάνη, χωρίς να υπολογίζουμε μια νέα εμπλοκή του Σπύρου Σπυρίδωνα.

Απόψεις του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗ
που αναδημοσιεύουμε από το blog του (και πιστεύουμε μια μέρα να βρει και εκείνος κάτι ενδιαφέρον από το δικό μας για να γράψει δύο σειρές, έστω και αρνητικές κρίσεις...)

(Σχετικά)
Το ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν, μας το είπαν και τον περασμένο μήνα (με έναν άλλο τρόπο: ΕΔΩ)

Επίσης, ΙΣΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα...

Διαβαστηκαν περισσοτερο

Σελίδες

Ετικέτες

Το δίκαιο, πάντα προϋποθέτει κανόνες εφαρμογής. Αλλά ο πρώτος, (από όλους τους κανόνες), είναι πως δεν επιτρέπεται κανείς να τους αλλάζει, κάθε φορά, σύμφωνα με τα μέτρα του...
(κλικ) Καραμούζα ΑΣΕΠ για τον Δήμο Κορυδαλλού

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ