Subscribe

RSS Feed (xml)


design by

zen-design!

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Καποδίστριας II στο τραπέζι.

Οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του προεδρείου της ΚΕΔΚΕ και του υπουργού Γ. Ραγκούση, παρουσία και του αρμόδιου υφυπουργού Ντ. Ρόβλια. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιεί με θεσμικούς φορείς.

SΟS για τους μισθούς

Σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση και την υλοποίηση του «Καποδίστρια ΙΙ» για τις συνενώσεις των δήμων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης σε δηλώσεις του τόνισε ότι επισημάνθηκε στον υπουργό η σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων για την υποστήριξη των επικείμενων αλλαγών.

Υπογράμμισε όμως την ανάγκη ορισμού ενός χρονοδιαγράμματος από την πλευρά του υπουργείου, έτσι ώστε να γίνει γνωστό αν οι επικείμενες αλλαγές (αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αλλαγή τρόπου εκλογής δημάρχων κ.ά.), προεξάρχουσας της εφαρμογής του Καποδίστρια ΙΙ, πρόκειται να εφαρμοστούν εντός του 2010.

Επίσης ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών διεκδικήσεων που δεν είχε επιλύσει η προηγούμενη κυβέρνηση», επαναφέροντας το ζήτημα της κατάργησης του 2%. Οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ενωσης έθεσαν ακόμα δύο ζητήματα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου:

Το πρώτο αφορά τη μη καταβολή στους δήμους των χρημάτων του 12μορίου του μηνός Οκτωβρίου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ποσά που αφορούν τους μισθούς των υπαλλήλων των δήμων. Αν δεν καταβληθούν τα χρήματα υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι, επισήμανε ο Ν. Κακλαμάνης.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την προοπτική υλοποίησης του κοινού προγράμματος που έχει υπογραφεί μεταξύ ΚΕΔΚΕ και ΟΑΕΔ για την απασχόληση 20.000 ανέργων, 36μηνης διάρκειας. Η ΚΕΔΚΕ ζήτησε αν δεν υλοποιηθεί το πρόγραμμα να επιστραφούν τον Νοέμβριο στα ταμεία των δήμων τα χρήματα από τα τέλη ζύθου και διαφήμισης που παρακρατούνται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο Ν. Κακλαμάνης ολοκληρώνοντας επισήμανε ότι «θα έχουμε μάλλον καλή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Αλλά οι καλές προθέσεις αποδεικνύονται και με τις καλές αποφάσεις».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι παρακολούθησε με προσοχή τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις ή να δεσμευτεί για τα θέματα που τέθηκαν. Για την κατάργηση του 2% δήλωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο ήταν «απόφαση που εκτέλεσε εν ψυχρώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση», μειώνοντας σημαντικά τα έσοδά της.

Τέλος, σχετικά με τα χρήματα που αφορούν τις μισθοδοσίες των εργαζομένων στους ΟΤΑ επισήμανε ότι θα έπρεπε να είχε αποδοθεί στους δήμους το ποσό των 80 εκατ. ευρώ, ενώ το διαθέσιμο υπόλοιπο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πριν από δύο μέρες ήταν μόνο 11 εκατ. ευρώ. Δήλωσε όμως ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα θα αναζητηθεί αμέσως λύση σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Τη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να αποτελέσει θεσμικό συνομιλητή του Συνηγόρου του Πολίτη συμβόλισε ο υπουργός, Γ. Ραγκούσης, μετά τη χτεσινοβραδινή συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Γ. Καμίνη. Οπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, θα υπάρξουν αλλεπάλληλες και συνεχείς συνεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η συνάντηση των δύο αντρών έγινε σε συνέχεια της παρουσίας του Συνηγόρου του Πολίτη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής και δήλωσε ότι οι ετήσιες επισημάνσεις στις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη θα αποτελέσουν τη βάση των αλλαγών στη δημόσια διοίκηση που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ
Τετ α τετ Ραγκούση με Σημίτη

Τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη συνάντησε με πρωτοβουλία του ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούσης χθες το μεσημέρι στις 12.00. Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Κ. Σημίτη αφορούσε θέματα δημόσιας διοίκησης, διαφάνειας, αλλαγής του εκλογικού νόμου και άλλων ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συγκεκριμένη συνάντηση είναι η πρώτη ενός κύκλου επαφών που έχει προγραμματίσει ο Γ. Ραγκούσης. Οπως ο ίδιος ενημέρωσε, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επισκεφθεί το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκο, τον Αναστάσιο Πεπονή, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Προεδρίας και ήταν ο εμπνευστής του ΑΣΕΠ, και τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που υλοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών θα ακολουθήσουν και συναντήσεις με πολιτικούς που πέρασαν από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είναι καταρχήν η αξιοποίηση της εμπειρίας και των βιωμάτων όλων των προαναφερόμενων στελεχών, που μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στη διαμόρφωση της στρατηγικής της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Από την άλλη πλευρά οι ίδιες πηγές καταγράφουν τον συμβολισμό ότι η νέα κυβέρνηση τιμά τα πολιτικά στελέχη που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην πολιτική ζωή του τόπου.

ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΤΣΑΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=7026840


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα...

Διαβαστηκαν περισσοτερο

Σελίδες

Ετικέτες

Το δίκαιο, πάντα προϋποθέτει κανόνες εφαρμογής. Αλλά ο πρώτος, (από όλους τους κανόνες), είναι πως δεν επιτρέπεται κανείς να τους αλλάζει, κάθε φορά, σύμφωνα με τα μέτρα του...
(κλικ) Καραμούζα ΑΣΕΠ για τον Δήμο Κορυδαλλού

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ